Általános- és hasznos tudnivalók

Az Örök Zarándokhely

Izrael egyedüli és pótolhatatlan az úticélok között. Semmi sem összehasonlítható, semmi sem pótolható vagy feledtethető vele sehol a nagyvilágban. Épp ezért Az Örök úticél. Függetlenül a politikai helyzettől

Tisztázzuk:  Izrael = Szentföld?

Igen. A Szentföld Kis-Ázsia legfontosabb vallási területe a keresztény, zsidó vallással és az iszlám és bahái hittel. A határokat tekintve a Szentföld teljes egészében Izrael, valamint Jordánia és Libanon egyes területei. Az Ószövetségi utalások alapján kapta az Ígéret földje elnevezést. Ez a  Szent Föld valami különleges, mágikus erővel vonza a zarándokokat, turistákat. Szent helyei, káprázatos szépségű műemlékei miatt látogatnak ide milliók évente.  Gazdag régészeti öröksége mellett Izrael aranyló fövenypartokkal rendelkezik.  A Biblia földjének látogatói - legyenek hívők vagy világiak - csodálattal szemlélik annak a vidéknek a történelmét, amely a kereszténység, a judaizmus és az iszlám révén formálta világunkat.

Jeruzsálem

A Szentföld legfontosabb helye a Szent város: Jeruzsálem. A kereszténység és a judaizmus legszentebb helye, az iszlám harmadik legszentebb városa (Mekka és Medina után).  Izrael fővárosa,  A legtöbb nevezetességet az Óvárosban találjuk. Az Óváros mellett Jeruzsálemnek még két része van: Kelet-Jeruzsálem és Nyugat-Jeruzsálem. A város felett emelkedik a Templom-hegy, amely a zsidó, a keresztény, a muzulmán és az örmény vallás számára egy szenthelynek számít.  Az óváros és a városfal az UNESCO kulturális világörökség része.

Egy kis földrajz:

Izrael a Közel-Keleten található, a Földközi-tenger keleti partvidékén határos Egyiptommal, Szíriával, Libanonnal és Jordániával. Tengerpartja 273 km hosszú.   Éghajlata mérsékelt valamint forró és száraz délen és a Negev sivatagban.  Legalacsonyabb pontja a Holt tenger -408 m, legmagasabb pontja:Har Meron 1,208 m.

Egy kis éghajlat:

A tél csapadékos és rövid, míg a nyár forró és száraz. November és március között esik le az évi csapadékmennyiség javarésze.  A Jordán-folyó mentén és a Holt-tenger vidékén nagy a forróság, a téli hónapokban sem csökken a hőmérséklet 20°C alá, az éjszakák kellemesen hűvösek.
Tel-Avivban a leghidegebb hónap a január (középhőmérséklet: 12°C; maximum: 27°C; minimum: 1°C), a legmelegebb pedig az augusztus (középhőmérséklet: 26°C; maximum: 38°C; minimum: 14°C). A legcsapadékosabb hónap a január (a csapadékos napok száma 10), a legszárazabb időszak júniustól szeptemberig tart, ekkor egyáltalán nem hullik csapadék.  Aktuális időjárást tekintse meg itt:

Izrael pénzneme:

Izrael hivatalos pénzneme az új Sékel, ILS.  Aktuális napi árfolyamot tekintse meg itt:   Az utazás során mind az EUR, mind az USD használható költőpénzként.

Ruházat, szokások

A templomlátogatások miatt a konszolidált ruházat, nőknek vállkendő ajánlott a könnyű, szellős viselet mellett. Esti órákra nyári pulóver. A helyi szokások betartásában az idegenvezetők segítenek.

Időeltolódás: + 2 óra